In memoriam: Nel Thurlings-Stoffels

Vastelaovendvereiniging de Boereraod

In memoriam: Nel Thurlings-Stoffels

Op woensdag 27 september jl. ontvingen wij het trieste bericht dat ons gewaardeerd ere-lid en Hiërboerin Nel Thurlings-Stoffels op 87-jarige leeftijd is overleden.

Nel raakte betrokken bij De Boereraod nadat haar echtgenoot Hay op 23 april 1976 in het Bestuur van De Boereraod werd gekozen. Hay volgde op 15 april 1977 Wielke Timmermans op als voorzitter en Boerevader van De Boereraod. Hiermee werd Nel onze Boeremooder. En een echte Boeremooder was Nel! Achter de schermen was zij de grote steun en toeverlaat van Hay. Nel stemde ermee in dat Hay 15 jaar lang met passie zijn functie als voorzitter en Boerevader kon bekleden. Nel zorgde er thuis voor dat alles op rolletjes liep, maar ook dat er op de achtergrond voor De Boereraod werk werd verricht. Zo waren de dames van de Damesgarde in die tijd vooral bezig met het schoonhouden van de Haandertboerderie, het beheer van de garderobe, het verzorgen van de eetkraam, het smeren van de ‘prümkesmik’ en al dit soort zaken. Vooral niet in de schijnwerpers staan, maar o zo belangrijk voor onze vereniging. Tijdens ons jaarlijkse bezoek aan Nel kwam dan ook vaak tijdens onze gesprekken aan bod dat het thuisfront het allerbelangrijkste is voor diegene die in het Bestuur zo’n voorname functie bekleedt. Je doet dit samen en Nel heeft dit altijd bij Hay gestimuleerd en hem ondersteund bij al zijn functies die hij binnen de vereniging bekleedde of de initiatieven die hij voor De Boereraod ontwikkelde. Nel fungeerde letterlijk als klankbord voor Hay en daarmee ook voor De Boereraod. Een stille kracht met een heel groot blauw-wit verenigingshart. In 1992 werd Hay benoemd tot ere-voorzitter en Hiërboer van De Boereraod en daarmee werd Nel ook ere-lid en Hiërboerin van onze vereniging. Samen met Hay was zij in 1977 ons Boerebróedspaar met hun Getuuge Jeu en Riny Gielen. Dat de liefde voor De Boereraod niet alleen bij Nel en Hay aanwezig was, bleek wel uit het feit dat zoon Theo en dochter Els al vrij snel na het oprichten van de Boerejoekskapel hier ook lid van werden. Natuurlijk was Nel ook trots op het feit dat hun zoon Theo en schoondochter Liesbeth jarenlang deel uit maakten van het Bestuur en de Damesgarde. Zij traden in hun voetsporen en namen spreekwoordelijk het stokje van hen over. Nadat Nel en Hay in 1992 waren teruggetreden uit de Damesgarde en het Bestuur voegden zij zich ook met veel plezier bij het Boeregilde dat onder leiding van Hay tot stand was gekomen. Ze bleven beiden De Boereraod met alle aandacht volgen. Nel en Hay waren graag geziene gasten op onze Boereraodsactiviteiten. Helaas was dit de afgelopen jaren vrijwel niet meer mogelijk. De gezondheid van Hay nam sterk af en ook na zijn overlijden in 2017 werd het voor Nel steeds moeilijker om te kunnen komen. Haar gezondheid liet te wensen over en ze had het er erg moeilijk mee dat Hay niet meer in haar midden was. Des te fijner waren juist onze bezoekjes aan Nel. Wat werden we door Nel als Bestuur altijd gastvrij ontvangen met koffie, vlaai én een flesje bier! Ze had het altijd goed met De Boereraod voor.

Wij herinneren ons Nel als een Boerin met een heel groot en liefdevol blauw-wit verenigingshart. Zij had De Boereraod heel hoog in haar vaandel staan en sprak dit altijd uit. Ze was een Boereraodsvrouw pur sang. Wij zullen nooit vergeten wat zij voor De Boereraod en daarmee voor de Heierse, Tegelse en Steylerse Vastelaovend heeft betekend. Nel was voor ons een voorbeeld voor velen. Nel, het is goed zo, rust zacht en bedankt voor alles!

Wij wensen hun kinderen Theo en Liesbeth, Els en Tjeerd en de kleinkinderen Sander en Loeki en verdere familie heel veel sterkte met dit grote verlies.

Namens de Raod & Damesgarde, Hiërboere en leden van V.V. De Boereraod, het Bestuur.